Loading…

Her finder du inspiration til indretning

Klik på knappen nedenfor og udforsk en verden af boligindretning med os
Start udforskning

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner – Tysk-dansk arkitekt

Hans J. Wegner

I 1931 blev Wegner uddannet som snedker. Efterfølgende studerede han ved Kunsthåndværkerskolen i København i perioden 1936-1938. I perioden efter (1940-1943) tegnede han bl.a. møblerne til Arne Jacobsens rådhus i Aarhus.

Wegner arbejdede både selvstændigt som arkitekt og var samtidig ansat som lærer på Kunsthåndværkerskolens Møbelskole. I tiden efter 1940 tegnede han møbler til danske virksomheder, foruden sølvtøj, tapeter og lamper.

Wegner er særligt berømt for sin Hejsependel, som blev vist for første gang på Snedkermestrenes Efterårsudstilling i 1962. Pendelen produceres stadig den dag i dag af den danske belysningsproducent: Pandul. Det gør sig også gældende for OPALA-serien, som han i første omgang, tegnede til Hotel Scandinavia i København.

Stolens mester

Mest af alt er Wegner kendt for sine stoledesigns. Et godt eksempel er Kinastolen fra 1944, Påfuglestolen fra 1947, Den runde stol fra 1949 – som blev verdensberømt i forbindelse med en TV-debat i 1960 i USA mellem Kennedy og Nixon. Og endeligt Y stolen fra 1950.

Hans J. Wegner

Som de første i 1951, modtog Wegner, sammen med den finske formgiver og billedhugger, Tapio Wirkkala, Lunningsprisen i 1951. Senere, i 1997, modtog han The 8th International Design Award, Osaka, som blev overrakt i Japan. Selv samme år blev han æresdoktor ved Royal College of Art i London.

Wegner er født i Tønder i Sønderjylland. Her er det gamle vandtårn i dag lavet til Wegner-museum. På hver etage gennem vandtårnet præsenteres du for Wengers møbler gennem tiden.

Summary
Photo ofHans Jørgensen Wegner
Name
Hans Jørgensen Wegner
Nickname
(Wegner)
Job Title
Arkitekt