Loading…

Her finder du inspiration til indretning

Klik på knappen nedenfor og udforsk en verden af boligindretning med os
Start udforskning

Y stol

Item Review af Y stol

Y stol

Iblandt de unikke, danske møbelklassikere, finder man Y stolen. Den er en velegnet som spisebordsstol, men også oplagt til at slappe af i. Navnet kommer af stolens rygbøjle som er formet som et y, hvilket gør stolen unik og let genkendelig. Desuden er rygbøjlen bøjet ved hjælp af damp, hvilket både bidrager til den flotte bue i stolens ryg, men også til komforten, som gør stolen behagelig at sidde i.

Det er nemt at forelske sig i Y stolen, men at erhverve sig én kan være en helt anden sag – ligefrem en investering. Læs derfor med her for alt det, der er vigtigt at vide om stolen, før du begiver dig ud i at købe den.

Designer af Y stolen

Y stolen er designet af den danske arkitekt og møbelarkitekt Hans J. Wegner. Han har designet over 500 stole og kendes verden over som Stolens Mester.

Efter at have både studeret og været lærer på Kunsthåndværkerskolen i København, arbejdede han som selvstændig arkitekt, hvor han i 1949 designede Y stolen – en af Wegners mest succesfulde designs.

Det er minimalistisk design med fokus på detaljen, enkelheden og komforten. Y stolen er en af de bedste måder, hvorpå du kan bringe naturen direkte ind i dit hjem med tradition og stil.

Y stol materialer

Foruden rygstykket, der former y’et, er Y stolen bestående af 14 unikke elementer og et håndflettet sæde, hvortil der går 120 meter natur papirgarn. Den har været i uafbrudt produktion siden 1950 – men findes i mange forskellige varianter og træsorter.

Du kan få Y stolen i eg, røget eg, valnøddetræ, kirsebær, ask, bøg og i et væld af farver. Til de farvede stole er stolen kreeret i bøg, fordi det giver det mest ensartede resultat. Farvevalget spænder over sort og hvid, alle regnbuens farver, smukke pasteller og naturinspirerede, dybe nuancer.

Vedligeholdelse af Y stolen

Alt afhængig af, hvilken træsort dine Y stole er designet af, skal de vedligeholdes på en bestemt måde. Fælles for dem alle er dog sæder af papirgarnsflet.

Dette materiale er stærkt og kan holde i mange år. Det er belagt med et tyndt lag af voks, der beskytter garnet fra snavs og pletter. Om nødvendigt, kan du indimellem tørre sædet af med en klud og mildt sæbevand. Spilder du kraftigere væsker, som fx rødvin, tomatsuppe eller lignende, kan det gå gennem vokslaget, og det kan bedst fjernes ved at duppe på pletten med en blød klud.

Når det kommer til resten af stolen, er nogle af stolene sæbebehandlede, nogle er oliebehandlede og de øvrige er lakerede. Det betyder de skal vedligeholdes på forskellige måder. Når du har valgt, hvilken Y stol, der skal pryde dit hjem, skal du derfor også være opmærksom på hvordan træet er behandlet, så stolene kan holde i mange år.

Y stolen pris

Dansk design er en investering. En Y stol koster fra ny fra 5.300 kr., men kan også være dyrere afhængig af materialet. Til gengæld er det en bæredygtig stol, der kan holde i årevis. Et sæt Y stole kan definere dit hjem resten af livet, og derfor er det helt forståeligt, at den lille forelskelse i Y stolen i mange hjem vokser til livslang kærlighed.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ch24 Y stol af Hans J. Wegner
Author Rating
51star1star1star1star1star
Product Name
Ch24 Y stol
Price
DKK 4195
Product Availability
Available in Store Only